Versneller van zorginnovatie

Zie jij de nieuwe stip op de horizon ook al?

De afgelopen twee jaar ging alle aandacht naar opschaling van eHealth in de GGZ. Er zijn flinke stappen gezet en mooie dingen gedaan. Dankzij de VIPP GGZ-subsidie was dit voor veel GGZ-organisaties mogelijk.

Zijn we er nu?
Er zijn mooie resultaten behaald, waardoor nu veel meer cliënten kunnen profiteren van online behandelmodules in de GGZ. Er de afgelopen twee jaar een mooie basis is ontstaan voor een toekomstbestendigere GGZ. Denk aan het werken met behandelplatformen, online behandelmodules maar ook het digitaal samenwerken, onderling en met de cliënt. Maar ik denk ook dat we er nog niet zijn. Want de schaarste in zorgcapaciteit en de wachtlijsten zijn er nog steeds. GGZ-behandelaren worden steeds schaarser, het aantal onvervulde vacatures steeds nijpender. En de behandeling in de GGZ verloopt nog steeds veelal van afspraak naar afspraak. Ik zie daarnaast andere mogelijkheden. Mogelijkheden in eHealth waarmee we tot een nieuwe vorm van GGZ-behandeling kunnen komen.

Nu is de tijd
Er is dus meer mogelijk. Ik geloof dat we de schaarste in capaciteit en de wachtlijsten kunnen aanpakken als we nu nadenken over die nieuwe stip op de horizon. Wat zijn huidige technologische mogelijkheden en wat bieden die de GGZ. Moet dat nu? Ja, ook al is er de afgelopen tijd gesprint. En ja, ook al is er nu behoefte aan een pas op de plaats. Maar nu is ook de tijd om na te denken over straks. Over een toekomstbestendig GGZ. Want de mogelijkheden zijn er volop. Dus benut de pas op de plaats om te reflecteren en vooruit te blikken.

Het kan
Ik zie drie grote kansen waarmee we meer uit eHealth voor de GGZ kunnen halen:

1. Differentieer
Differentieer effectief tussen cliëntgroepen en de ernst en complexiteit van problematiek en stem daar de inzet van eHealth op af. Nu ligt er veel druk op de GGZ. Als we met een andere bril gaan kijken naar welke problematiek wel bij de GGZ thuishoort en welke niet, kunnen we de schaarse capaciteit slimmer inzetten. Daarmee kunnen we wachtlijsten doorbreken. Beter differentiëren sluit bovendien aan bij het nieuwe zorgprestatiemodel.

2. Behandel ook a-synchroon
De huidige GGZ gaat vooral uit van behandeling via een bepaald aantal contactmomenten op basis van een diagnose. Maar wat als we behandeling en groei van een cliënt als een doorlopende ontwikkeling zien? Een continu proces waarbij de cliënt vanuit eigen regie werkt aan zijn ontwikkeling. Van ‘Ik word behandeld’ naar ‘Ik werk aan mezelf’ met hulp van een behandelaar en eHealth. Een flexibele combinatie tussen synchroon en a-synchroon behandelen is doelgerichter en sluit beter aan op de behoeften van de cliënt.

3. Benut nieuwe mogelijkheden
Heb jij al nagedacht over een PGO? Of over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI)? Lifestyle monitoring? EMDR-sessies thuis? Of traumabehandeling en ontspanningsoefeningen via VR? De technologie is inmiddels zo volwassen dat dit kan. De nieuwe mogelijkheden en technieken sluiten aan bij de ervaring dat lang niet alle cliënten (alleen) gebaat zijn bij ontwikkelen door het verkrijgen van inzichten om tot probleemvermindering te komen. Iets ervaren of iets gericht oefenen, is voor een groeiende groep cliënten een essentieel onderdeel om tot gedragsverandering te komen. Stel jij jezelf en je organisatie al de vraag welke nieuwe mogelijkheden jullie kunnen benutten?

De toekomst: blended GGZ-behandeling
Dus die stip op de horizon? Dat is blended GGZ-behandeling, maar dan nieuwe stijl. Dat is een manier van behandelen die niet de agenda volgt, maar de cliënt volgt. Waarbij eHealth zoals online behandeling en VR, als dat kan en past, de cliënt ondersteunt. Via a-synchroon contact en synchrone contactmomenten, wanneer die nodig zijn. Een behandeling dus die aansluit bij de mogelijkheden van de cliënt en die oog heeft voor (leren leven met) kwetsbaarheid.

Hoe krijgt blended behandeling in jouw organisatie vorm?
Wil je hierover nadenken en samen de stip op de horizon verkennen? Neem gerust contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heb je ervaringen met VR of andere vormen die je wilt opschalen, maar mis je budget? Benader ons om de subsidiemogelijkheden voor dit jaar te bespreken. Vul hier de subsidiescan in.

tB2019 logo kleur wit