Het artikel in Fortune van vorige week is lang, het is in het Engels en het gaat over Amerika. Dus u kunt rustig verder gaan met waar u mee bezig was. Of u leest even deze paar zinnen en kijkt dan toch naar het 5 minuten filmpje dat bij het artikel zit. En dan schrikt u wakker. Er zijn alle tekenen van disruptie aanwezig rond uw Eelektronisch Patiënten Dossier (EPD). En ik ga niet zeggen dat u niet eerst een tijdje in paniek moet raken.

11 mogelijke signalen die aangeven dat er een probleem is
Wat is zijn de signalen die aangeven dat er werk aan de winkel is? (1) U heeft een behoorlijke lappendeken van informatie systemen, inclusief het EPD. Bij analyses die ik doe kom je al snel tot 50 systemen in een instelling. Maar meer is heel normaal. (2) U heeft maar beperkt zicht op de echte informatie in het EPD, in uw organisatie (3). Het EPD helpt u om de zorg goed te registreren, te kunnen declareren en daarmee aan alle wettelijke en administratieve regels te voldoen. (4) U hoort uw zorgmedewerkers, behandelaren, artsen, patiënten en de overheid klagen over allerlei zaken. Het werkt niet lekker. (5) Uw organisatie werkt niet met 1 systeem, niet met 1 dossier en niet met 1 proces om een probleem aan te pakken. Dat wilt u wel. (6) De EPD leverancier is aan het veranderen. Hij wil nog meer systemen integreren, full-service provider worden en u helpen. Soms voelt het zelfs beklemmend. (7) De kosten nemen toe en u kunt geen kant meer uit. (8) De issues in het EDP zijn er veel, de oplossingen komen traag of niet tot stand. Uw organisatie gaat steeds harder klagen. (9) Het aantal MIC en MIM meldingen neemt alleen maar toe. (10) Alleen al de registratie van problemen en overleg daarover nemen een steeds groter deel van de tijd van u en uw medewerkers in beslag. Kortom u bent de controle over het zorgproces kwijt. (11) Zoals in het artikel van Fortune staat: Uw patiënten zijn in gevaar. U gaat steeds meer fouten maken in de zorg.
Ons applicatie landschap is een lappendeken geworden
In de huidige lappendeken krijgt u de controle niet vanzelf terug. U moet controle nemen over u kern activiteit: het zorgproces, de behandeling. Procesdenken en processturen zijn echt cruciaal in deze. Uw huidige leverancier heeft daar een rol in, maar die kan dat niet volledige invullen. U moet dat ook niet willen. Er is disruptie op komst van partijen die uw processen gaan organiseren en die daar heel moderne middelen bij inzetten. Tijd voor een wake-up call? Wie dan? Daar kunt u contact over opnemen met tBureau. Wij zijn hier al jaren mee bezig en weten een weg naar voren. Passend bij uw organisatie, passend bij uw leveranciers en aangevuld met nieuwe disruptieve aanpakken. Wij zeggen niet voor niets: tBureau Versneller van Innovatie. Tot snel.