Deel 2 - Welke zorginnovator ben jij? Ontdek het in deze blogserie

Image

Een blogserie van eigenaar tBureau Jack van Gils

In deze blogserie ontdek je als ambitieuze zorgprofessional wat voor een zorginnovator je bent en waar en hoe je kunt excelleren. Dit is deel 2.

Deel 1 – Ambitieus in de zorg? Weet waar je kunt excelleren

Deel 2 – Technologische innovatie? Zo hou je de controle

Deel 3 – Procesinnovatie? Zo doe je het anders

Deel 4 – Sociale innovatie? Verken de spanningsvelden

Technologische innovatie? Zo hou je de controle

In deel 1 van deze serie las je over de drie innovatiegebieden waarin je kunt excelleren in de zorg: technologische innovatie, procesinnovatie en sociale innovatie. Om de zorg toekomstbestendig te maken en te houden, heb je duurzame innovatie nodig. Daarvoor vorm je niet alleen jouw visie per innovatiegebied, maar ontwerp je ook een strategie voor de spanningsvelden daartussen. Deze blog gaat over het innovatiegebied technologische innovatie.

Je bent een technologisch innovator en dat is niet eenvoudig
Van robots tot een nieuw ECD, van een eenvoudige app tot complexe domotica: het is allemaal technologische innovatie. Je bent al gauw een technologisch innovator, want technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. De voordelen zoals meer efficiëntie en meer aandacht voor de patiënt met minder personele inzet zijn bekend. Maar ervaar je technologische innovatie ondanks zulke voordelen toch als een bepaalde druk? Je bent niet de enige.

Waarom technologische innovatie als stressvol ervaren kan worden
Op veel manieren staan systemen die we in de zorg gebruiken onder druk. Het patiëntendossier is belangrijk en het zorgplan leidend. Medicatie en medicatiecontrole zijn cruciaal. Systemen die we gebruiken voor zorgverlening en registratie, moeten in toenemend tempo aan wettelijke aanpassingen voldoen. Denk aan eOverdracht, PGO’s (persoonsgebonden gezondheidsomgeving), de Wet zorg en dwang en meer. Updates volgen elkaar steeds sneller op waardoor je het gevoel hebt telkens achter de feiten aan te lopen. En misschien zijn er straks nog maar een paar leveranciers waar je volledig van afhankelijk bent.

Minder leveranciers, hoe zit dat? Lees het in dit artikel van Zorgvisie.nl

Waarschijnlijk ben je nog maar beperkt begonnen met IoT ‘Internet of Things’. Dat zijn slimme apparaten die verbonden zijn met het internet. Denk aan een pratende koelkast of een medicatiedispenser die alles weet van iemands gedrag. Al deze technologie heeft ook de aandacht van hackers. Je moet dus niet alleen nadenken over de infrastructuur van technologie, maar ook over de beveiliging ervan. Je moet in actie komen en ondertussen ict-verbeteringen doorvoeren. Er lijkt steeds minder tijd te zijn.

Veel technologische mogelijkheden en complexiteit dus. Veel druk. Blijf je alles zelf doen?

Co-creatie is ook co-controle
Je hoeft technologische ontwikkeling niet als complex of als druk te ervaren. Vooral niet als je de juiste zaken uitbesteedt. Vorm een visie waarbij je samenwerkt en samen ontwerpt, met technologiepartners. Co-creatie, maar ook de co-controle. Jij bent en blijft verantwoordelijk, want je beïnvloedt zelf de processen, systemen en gegevens. Zo’n visie ontwikkelen met een implementatieplan waarbij je weer de controle krijgt, kost tijd. Neem die tijd. Ook om te reflecteren op het applicatielandschap en om na te denken welke keuzes horen bij jouw visie op technologie.

Zo blijf je technologie de baas
Ik geef je vier tips die je op weg helpen bij het ontwerpen van een toekomstbestendige visie op technologie.

1. Doe alleen zaken met open systemen
Heb je het vaak over koppeling of export van gegevens en betaal je dure facturen voor wijzigingen in je systemen? Dan zit je gevangen. Breek de systemen open, want met open systemen kun je zelf eenvoudig koppelingen maken en andere diensten toevoegen. Gebruik daarbij oplossingen zoals Service Highway en overweeg met SmartWork te werken.

Meer weten? Bekijk de website van Service Highway of lees er meer over op onze partnerpagina.

2. Kies simpele oplossingen voor simpele problemen
Niet alles hoeft ingewikkeld te zijn. Vaak zijn er goede oplossingen die relatief weinig kosten en snel toepasbaar zijn. Simpele oplossingen maken je wendbaar. Wacht niet tot je dinosaurussen de oplossing hebben bedacht: te laat en niet toekomstbestendig. Maar durf simpele oplossingen toe te passen.

3. Optimaliseer je applicatielandschap
Pas op met alles in één systeem te zetten of bij één leverancier onder te brengen. In de ideale situatie heb je enkele belangrijke grote leveranciers, dat biedt je stabiliteit en betrouwbaarheid. Blijf daarnaast het veld verkennen en kies een paar oplossingen die jouw dienstverlening bijzonder maken. Denk bijvoorbeeld aan de dienst Zorgtelefoon (voor crisisbereikbaarheid) of aan onze partner Tonos (die met roosterproblemen afrekent).

4. Besteed zoveel mogelijk uit
Alles zelf doen, houd je niet vol. Bovendien is het niet nodig. Kies de juiste partners en contracteer ze flexibel. Monitor structureel met elkaar. Zo zorg je dat je maximaal gebruikmaakt van de ondersteuning die professionals je bieden.

Verder sparren met tBureau?
Kortom, het innovatiegebied technologie daagt je uit. Je hebt te maken met een wereld waarin technologische complexiteit snel toeneemt. Maar je staat er niet alleen voor. Kies de juiste partners, werk samen, reflecteer en bouw aan jouw visie. Houd innovatie voor iedereen leuk, en met co-creatie kom je een heel eind.

Verder praten over technologische innovatie? Mail me gerust via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..